به گزارش راهیان نور؛ سردار سرلشکر محمدعلی جعفری، فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، در مراسم گرامیداشت «روز ملی راهیان نور» با اشاره به پیچیدگی و اهمیت عملیات کربلای ۵، بیان داشت: عملیات کربلای ۴، فدای کربلای ۵ شد. این درست است، لکن غافلگیری کربلای ۵، مدیون کربلای ۴ بود؛ چراکه دشمن شاد و خوشحال از شکست ما در عملیات کربلای ۴ بوده و اطمینان داشت ما دیگر نمیتوانیم در منطقه عملیاتی داشته باشیم و بدین خاطر، تا حدود زیادی منطقه را از نیروهای خود خالی کرده بود.
وی برای بیان اهمیت عملیات کربلای ۵، سخن را از سال ۶۱ آغاز کرد که همراه با سردار شهید حسن باقری برای شناسایی مناطق جنگی پیش از عملیات، به خوزستان و به منطقه شلمچه رفته بودند و ادامه داد: موانع دشمن در شلمچه، بسیار زیاد، وسیع و متنوع و غیر قابل نفوذ مینمود؛ به همین دلیل، از عملیات در منطقه شلمچه منصرف شدیم و اولین عملیات پس از آزادسازی خرمشهر، در منطقه پاسگاه زید و با عنوان عملیات رمضان انجام شد؛ در سال ۱۳۶۵، حدود ۵ سال بعد، موانع دشمن در شلمچه بیش از ۱۰ برابر در عرض و نوع و پیچیدگی بیشتر شد؛ ارتش عراق در شلمچه، منطقه کشتار ایجاد کرده و زیر موانع آب انداخته و زمین را باتلاقی و صعبالعبور کرد.
فرمانده سپاه پاسداران تأکید کرد: شلمچه معنویتش و نورانیتش از سایر مناطق عملیاتی بیشتر است، زیرا وجببهوجب خاکش با آدمی حرف میزند؛ و تقریباً این زمین شبیه کربلاست؛ چراکه دقیقاً عملیات کربلای ۵ برگرفته از حرکت عاشورا و مکتب امام حسین(ع) است؛ که مقتدای ما در کربلا، هرچند امیدی به شکست لشکر دشمن نداشت؛ لکن ذرهای در مقابله با دشمن ضعف و کوتاهی از خود نشان نداد.
فرمانده ۸ سال دفاع مقدس یادآور شد: بر طبق بیان مقام معظم رهبری، سیدالشهدا(ع) دو نوع صبر داشتند که صبر دوم، بسی عظیمتر و صعبتر بوده است؛ اول صبر در مصائب و سختیهای عاشورا، و دوم صبر در برابر مخالفت بزرگان و مدعیان آن روزگار....
سردار جعفری ادامه داد: در عملیات کربلای ۵ نیز مانند کربلا، همهچیز به نفع دشمن بود؛ زمین عملیات در سه کنج دشمن بود و از دایرهی منطقه شلمچه، قطاعی به میزان یکچهارم در ایران بوده و باقی در عراق ست و دشمن از ۳ جهت بر روی منطقه قدرت آتش داشت.
از جهت دیگر، تجربهی تمام جنگهای دنیا، گاز کشنده سیانور که بسیار فراتر و کشندهتر از سلاح شیمیایی است، و موانع عظیم سرزمینی که گفته شد، مانع پیروزی ما در این عملیات به نظر میآمد.
اما چه میشود این عملیات پیروز میشود؟
ابهام بزرگ ما در شروع عملیات کربلای ۵ این بود که معلوم نبود ما بتوانیم خط را بشکنیم یا خیر؟ و اینکه با توجه به تلفات بالای عملیات، و پیشروی احتمالی بسیار کم آن، آیا در این عملیات موفق میشویم؟ و با وضع و محاسبه موجود، آیا مصلحت ست این عملیات انجام بشود یا خیر؟
تعدادی از فرماندهان جنگ اصرار داشتند که باید امام ره برای انجام این عملیات نظر بدهد؛ مانند عملیات فتح المبین که از امام ره نظر خواستند و ایشان فرمودند: استخاره نکنید و عمل کنید.
با این تفاوت که ریسک عملیات کربلای پنج با عملیات فتح المبین قابل مقایسه نبود.
در آن زمان مرحوم هاشمی رابط ارتش و سپاه با امام راحل بود برای هماهنگی امور جنگ و امام ره به ایشان گفتند شما مسئله را با آقایان بررسی کن و تصمیم بگیر.
در شب عملیات کربلای ۵ جلسهای برگزار شد که از نیمههای شب تا اذان صبح که حدود پنج تا شش ساعت به طول انجامید.
در آن جلسه ارتشبد شهید صیاد شیرازی و فرماندهان ارتش هم حضور داشتند و نهایت محاسبه ما در صورت شکستن خط و عبور و پیش روی (که قطعی هم نبود)، تصرف محدودهای تنها به وسعت پنج کیلومتر در ده کیلومتر، یعنی از نقطه آغاز عملیات تا دوعیجی بود؛ که در برابر هزینهی عظیم این عملیات و تلفات احتمالی آن، و در برابر عملیات مانند فتح المبین به ظاهر معقول نمیآمد.
وی ادامه داد: آقای هاشمی تا نزدیک اذان صبح به این نتیجه رسیدند که این عملیات نباید انجام بشود؛ زیرا محاسبهی مادی و نظامی، همه خبر از عدم موفقیت و ریسک بالای عملیات میداد؛ هرچند همچنان برخی فرماندهان موافق انجام عملیات بودند، جمعبندی مرحوم هاشمی تا اقامهی نماز صبح، بر منتفی بودن عملیات کربلای پنج بود.
لکن بعد از نماز صبح، برخی فرماندهان به آقای هاشمی گفتند: شما مدتها منتظر بودید که ما یک عملیات پیروز داشته باشیم تا دنیا و سازمان ملل بر پایان جنگ توافق کنند و قطعنامه به نفع ما صادر شود؛ و اگر این عملیات انجام نشود، ما در سال ۶۵ دیگر توانایی بر انجام عملیات نخواهیم داشت و علاوه بر آن دیگر در هیچ نقطه از خوزستان نخواهیم توانست عملیاتی داشته باشیم؛ و بر این اساس، قطعنامه سازمان ملل به نفع ما نخواهد بود.
دلیل اهمیت بسیار بالایی عملیات کربلای پنج
اهمیت والای عملیات کربلای ۵، از آن جهت بود که به خاطر شکست ایران در کربلای ۴، قضاوت سازمان ملل بر علیه ایران بود و همه دستاوردهای جنگ تا قبل از کربلای ۵، موکول به پیروزی در کربلای ۵ بود و بدون آن، همه داشتههای ما از جنگ بر باد میرفت و معلوم نبود سرنوشت جنگ چه میشود.
مرحوم هاشمی در پاسخ به این نکته فرماندهان، گفت: توکل کنیم و عملیات را انجام بدهیم که إنشاءالله خدا کمک میکند. و ایشان، در آن موقعیت، تکلیف را در این میدید.
در نهایت، عملیات کربلای ۵، حدود ۷۰ روز طول کشید و همانگونه که پیش بینی شده بود، تا دوعیجی پیش رفتیم و پیروزی چشمگیری به دست آمد؛ و پس از آن قطعنامه ۵۹۸ سازمان ملل، به نفع ایران صادر شد.
فرمانده کل سپاه پاسداران، در پایان با اشاره به جملات بسیار مهم و عجیب فرمانده کل قوا درباره کربلای ۵ که فرمودهاند: «شبهای کربلای ۵ شبهای قدر این انقلاب است»، گفت: انس با آن شما را وارسته میکند و هر کس آن را فراموش کند نامش از اردوگاه انقلاب قلم خواهد خورد؛ سپاه کربلا را در شلمچه مشق کرد.
وی در بخش پایانی سخنان خود، اظهارداشت: این خاطرهی ماندگار خونین حسین را نگهدارید که گفت: به عقیدهی من، و بر اساس کلام مقام معظم رهبری، کسانی که عملیات کربلای ۵ را تخطئه میکنند نیز در زمرهی کسانی هستند که به بیان رهبر انقلاب، نامشان از سیاههی انقلابیها خط خواهد خورد.
انتهای پیام./
↧